By: zana raman

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 2-Aug-2007 11:38 Email | Share | Bookmark
Entry masak-masak

bahan tengah di putar
masukkan filling Blueberry jam
lagik...
dah tutup filling tu...
tengah bakar
taraaa...dah masak dah...
close-up dekat
nak tgk isi ...hmmm yummy2
Sebijik dah hilang..sbb dah ditest oleh abah
Hehehe dah lama rasanya ana gi bertapa ni......sampai umah ni dah bersawang teruk dah...now baru nak boleh nak update my fp nie....Ok la nak share satu resipi yang ana dah cuba...ana dapat dari myresipi.com...tak salah owner resipi ni nama dia mat gebu ...(rasa-rasanya kot sbb tak ingat nak catat nama dia hanya main ingat jer)...jgn saman noo..kalau ana salah ni... tapi patut la kek dia gebu semacam sebab yang empunya resipi pun dah nama cenggitu... . Sebenarnya kek ni namanya Blueberry Hidden Cake. Kek ni sebenarnya kalau ikut resipi asal kena bakar lam acuan bulat...ala acuan bulat yang kita wat kuih bingka tu...yang ada lubang tu... mula-mula ana ingat nak ikut resipi tu la...tapi bila teringat nak cuba wat mini kek pulak lah...maka ana gi la tukar buh lam cawan kek kertas ni...nampak comel pulak ya . Kalau lam acuan kek nak kena potong-potong dan kalau tak abis kena simpan yang lebihan tu...dah tak best dah...jadi bila wat ala muffin ni anak-anak senang nak makan...tak membazirkan...nampak pun comel jer.. . Ana start pun dah dekat pukul 10.30pm..tapi bakar lam cawan kertas ni sat jer...amik masa lam 20 min jer....bau dia memang harum...sebab ada campuran cream cheese tu... Esok tu anak-anak bawa gi sekolah....bila balik kerja ingat nak makan ler lagi...tgk-tgk depa kata dah abis dah....lor...tak simpan sket pun kat mama dia...tak pa mama senang hati walaupun tak puas jamah asalkan anak-anak suka...nanti leh wat banyak lagi....so..kalau nak tgk meh la tgk hasilnya...

kalau nak cuba ni la resipinya...thanks to mat gebu myresipi.com

BLUEBERRY HIDDEN CAKE

3/4 cawan gula aising
150gm mentega - pd suhu bilik
250gm cream cheese - pd suhu bilik
3 biji telur gred A - pd suhu bilik
1/2 camca teh esen vanilla
1 3/4 cawan tepung gandum - ana guna SRF jer..- diayak
1 camca teh serbuk penaik - diayak
1/2 camca teh soda bikarbonate - diayak
1/4 cawan sus segar/susu UHT
Blueberry filling - ana guna Blueberry jem jer..

Caranya:
1. Satukan mentega dan cream cheese, putar sekejap hingga rata. Masukkan gula icing dan pukul hingga putih.
2. Masukkan telur dan terus memutar pd kelajuan tinggi. Masukkan satu persatu telur sambil terus memutar hingga kembang, Masukkan esen vanila. Jarak waktu utk setiap biji telur ialah 1 min.
3. Pada speed perlahan, masukkan tepung berselang seli dgn susu segar/UHT hingga habis. Gaul rata.
4. Tuang 3/4 adunan kek kedlm acuan. Sudukan blueberry keatas adunan dan tutup filling tu ngan satu camca adunan lagi.
5. Panaskan ketuhar pada suhu 175C dan bakar pada suhu 20 - 25 min.




[quote]

Ida - hmmm mmg yummy
Kak Tun - Gebu dan lembut giteww..cubalah...kek ni tak la manis sangat...manis buah jer... . Org Diabetes pun boleh makan.
mamasya - Most pleasure TQ sudi jengah fp ana. Tu la pasal depa mkn sampai tak hengat kat kita
diba - TQ for coming to my fp. Nak minta lenkali kita bagi k
mak lang - Dah prepare awal, tetiba malam tu tengah nak start engine ada tamu la pulak dtg umah, tu yg start 10.30pm tu...
Hajar - Nak kim kat Hajar bila tahun nak sampai nih . Kim gambar jer ok kot


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net