By: zana raman

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 2-Sep-2007 00:11 Email | Share | Bookmark
Kerabu ikan temenong lengat my MIL

 
Ana dapat banyak ikan temenong lengat dari mak cik ana. Dia wat sendiri ikan ni...ikan-ikan ni dia beli kat Kuala Muda..tempat nelayan berlabuh tu...ikan fresh2 lagi...kerana terlalu banyak dia pun lengatkan ikan tu...Lengat tu cam kukus la. Taruk garam kat ikan tu kukus siap leh simpan lam freezer. Sedap tau ikan kembong lengat ni...tapi selalunya ana goreng garing jer then makan ngan nasi panas2.
Satu hari MIL mai rumah...jadi dia la ajarkan ana wat kerabu pulak. Perghhh sedap tau....cuba la kalau makan cenggini boleh tambah nasi dua pinggan . Oleh kerana budu pun ada kat umah ana...ana campur la lam kerabu nie...dah tak sempat makan ngan nasi dah sbb tak tahan tgk...satu pinggan leh ratah cam tu jer..

Bahan2 dia senang jer...

Beberapa ekor ikan kembong rebus aka ikan lengat ni - di goreng separuh garing
Bawang besar - di mayang halus
Cili padi - di hiris halus
Limau kasturi - dibelah dua ambil air
budu - optional...(ana buh jer lagi sedap...)

Cara:-
Isi ikan di asingkan. Gaulkan semua bahan yang dihiris. Perah limau tu dan campurkan budu. Gaul sebati..siap untuk dimakan atau diratah

Halamakkk...kena tag la pulak ngan http://mariha.fotopages.com/. Wahai cik yah awat yang dok tag kat cheq nie... . Apa la yang nak dijawab ni...


Quote:
1 million galore!

Now, what would you do if you had one million in your possession ?
(Tagged by Masriyah )

Who am I tagging ?
-Lin,Nina,mieza,Nur, and zanaz70
**********************************************************************
Instructions :
**Start Copy**
Proposition: If you Have $1,000,000.00
Requirements: continue above sentences
Tag Mode: 5 blogger
1st - You leave their blog and post link and add to the list below.
2nd - Let the blogger you want to tag know they been tagged by comment in their blog or etc.

What They Do With Their $1 Million
1. SYH will spend for Family.
2. Miche will give to the needy.
3. Montessorimum will keepsake.
4. Mumsgather will secure her kids’ financial future.
5. bkworm will be debt free.
6. Dancing Queen will go on a lifelong holiday.
7. Eve will invest in properties.
8. dieselfire will create a foundation for underprivileged students.
9. Underneath The Stars will put aside for kids education.
10. AmiraZefr will invest in her kids trust fund and set aside for some TLC holiday trips.
11. Erna will perform Hajj and round the world with my beloved family
12. MamaFaMi will create a foundation for orphans and old folks in Africa.
13. Muna will set up a trust fund for her daughter.
14. Mamasya will go on holiday with family and save some for the future.
15. Masriyah will first fullfill islamic requirements then purchase lands for agriculture bussiness.
16. Ana will sponsor all family member to perform Umrah and Haj.


Quote:

1. Yah : lengat tu means 'kukus' la Cuba la wat tapi ada ke ikan kembong kukus ni kat UK
2. mamasya : betui tu budu tu yg wat lg best tu...
3. Hajar : Cemana lengat roti tu...Hajar...wat la nanti ana leh cilok resipi tu
4. MamaFami : Ala mama, senang jer tak yah guna ikan yg ada tulang...leh guna ikan salmon...hehehe :-
D
5. Nur : Ye ikan temenong tu ikan kembong la...hehehe sedap tau wat la nanti...kalau tak selera makan nasi cuba wat ni...mesti lajunya makan nasi
6. diba : Booster...yelah tu...pekena ngan nasi panas...fuh...berasap..
imah : cuba la wat tgk...
kamalina : terernya dia makan budu...
kak tun : Budu ni hari2 makan pun tak pe...tak kacau perut punya...
madiha : mmg sedappp..try la cuba yang ni pulak...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net