By: zana raman

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 6-Sep-2007 13:01 Email | Share | Bookmark
Puding Karamel, Pulut lemak sambal dan Rendang Pedas Ayam

pulut lemak sambal bilis
Puding karamel
 
 
Rendang Pedas ayam
Minggu lepas...jadi 'terajin' la pulak wat semua nie...tengok ada pulut kat rumah, balance beli masa wat pulut durian tu ada lagi...jadi sebelum dimamah dek sang 'kutu bubuk'. Baik ler cepat gi masak. Tak ada idea sebenarnya nak wat pulut ni...saja2 jer rendam pulut tu...dah la rendam sampai sekilo....mak ai..sapa la nak makan nanti punya banyak ni...masa kukus pulut pun tak dak idea nak wat apa lagi...entak cemana rasa nak wat pulut lemak la....actually tak penah wat pun...tak pa main tibai jer la...Tak sangka la pulak anak2 ana suka depa makan sampai abis...esoknya tanya lagi...ada lagi ker...hehehe tu la penangan pulut lemak ni... . Resipi ni rasa-rasa semua org leh wat kot...lagipun ana main tibai jer...
Puding karamel ni pun salah satu favourite anak2 dan hubby..kalau wat sekejap ja leh abis..kena makan pulak masa musim panas ni...fuh...besttt.
Rendang Pedas Ayam ni menu kesukaan my hubby....ana wat ikut cara mertua...yalah bila dah kawin ni kena la masak cara sebelah mertua sbb nak kena samakan dgn air tangan mak dia... . Dulu masa belum kawin, Ana jarang masak rendang utk menu harian...masak rendang bila time raya jer...tapi la ni baru tau semua boleh wat rendang tak kira la kerang ke, kupang ke....kepah ke...semua dah penah wat rendang cam ni...best gak...wat rendang seafood....hehehehe

Quote:-
masriyah : Dok tgh tunggu tetamu istimewa dari UK la ni...bila la nak sampai...tu yg masak byk tu...
Hajar : - Sebenarnya menu tu masa tgh angin rajin....kalau dah mai angin "M" tu maunya gantung kuali selalu..
Nur : Terima kasih. Nur pun apa kurangnya....
pah :- salam pah...TQ mai jenguk fp akak ni. Puding karamel tu senang jer...dah tempek resipi nnt pah try ler .... pastu bawa mai Silterra...
kak tun : sori ler akak...jgn batal posa dah ler yea...
mamasya :- Pulut lemak mmg sedap....bila makan dah ralit(asyik)....wat jgn tak wat....x yah gi beli lagi...hehehhe


untuk pah...resipi Puding Karamel my style...hehehe...senang jer...

Untuk gula hangus
3-4 camca besar gula pasir
3 camca besar air

Boleh guna loyang bulat buat terus gula hangus dgn mencampur gula dan air...sampai jadi karamel. Guna api yang perlahan. Mula2 gula akan jadi cair....pastu jadi warna putih cam kristal....then terus kacau lagi...pastu gula turn jadi perang cair dan pekat....sambil kacau ratakan keseluruh loyang tu...Kena jaga api takut hangus pulak...tak sedap jadi pahit nanti. Gula tu akan menjadi keras nanti...baru masukkan..bahan2 kat bawah ni..

Roti gardenia 6 keping - dipotong tepi
Telur ayam 5 biji
susu pekat manis 1/2 tin( Guna tin besar...lebihan leh simpan..)
Air ikut sukatan 1 tin susu tu...
esen vanilla

Masukkan semua bahan diatas ke dalam blender...Belnder sampai halus....then tuang atas loyang .
Sediakan pengukus...Kukus lebih kurang 40 minit sampai karamel masak...
Simpan lam peti sejuk...Terbalik loyang. Puding akan nampak cantik dgn air gula tu.
Hidangkan ketika sejukk...fuhh best ni...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net