By: zana raman

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 16-Sep-2007 02:03 Email | Share | Bookmark
Crunchy Choc. rice...

 
 
Crunchy Choc. Rice
Sumber : kakMid

Bahan
230 gm mentega
secubit garam
200 gm gula kaster (kurangkan sikit takut manis sangat) - ana kurang ke 130gm
1 biji telor - ana guna kuning telur jer
½ st esen vanila
50 gm oats (toast sikit, sejukkan)
250 gm tepung gandum
1 st serbuk penaik (ayak dgn tepung)
1 cawan almond nib (toast sikit, sejukkan)
100 gm chocolate rice
1sb tepung jagung (optional - nak bagi rangup)

Cara
Pukul mentega, garam dan gula hingga ringan dan kembang.
Add telor dan esen vanila hingga sebati.
Masukkan bahan2 kering, gaul rata dengan senduk kayu pun tak apa asalkan semua bahan bercampur dan melekat, dan boleh beramas mesra antara satu sama lain.
Sudukan sesudu adunan ke loyang dan bakar hingga light perang.

Nota : adunan ni lembik tau, tu sebab kena guna sudu.....

Actually biskut ni ana try wat sebelum puasa lagi...dah wat 2 kali dah...anak2 suka sbb biskut ni rangup..mmg betul kata maklang...macam kudapan. Again resipi ni ana cilok dari mak lang fp... Thanks mak lang
tapi tang gula tu mmg kena kurangkan...sbb kalau ikut resipi dia manis sikit...1st time kurang ke 150gm...agak manis lagi...2nd time wat kurang ke 130gm...dah ok..
Ana ingat biskut ni pun leh masuk list lam biskut raya taun ni kott. . Sebab nak wat senang sgt tak yah canai dan terap . Macam wat coklat cip jer...senang kerja..ana bakar biskut ni malam2 sbb daytime kerja...rumah ana 2-3 malam ni dok asik bau biskut jer la...sbb tgh mengetest kuih raya 2007 heheheh . Buat untuk makan anak-anak jer tak jual pun.

Zanaz70 : Tq 4 the tips...betui tu...rasanya kena kurang gula tu ke 100gm ...baru just nice
Lynnhassan : x yah wat Lynn...boleh pakai tunjuk2 jer...pas ni oder la kat ana
masriyah : Betul tu yah...simple and senang nnt leh la yah try pulak...
kak roy : kalau akak mai jgn kata sepiring satu balang pun boleh bagi
Nur :
mamafami : wat biskut ikut musim ma...kalau angin rajin maunya tiap2 malam wat...tapi kalau malas...jamu coklat cip paker jer la...
kamalina : x start lagi...ni cookies pre-test raya
madiha : awai lagi x wat lagi...ni saja syok bagi anak2 rasa...
Hajar : betui tu hajar, hari ni wat esok dah licin dah...mkn sungguh anakku ini...lebih2 lagi si Haziq tu..asal nampak balang kuih jer...ma...nak kukis ma...bekfas pun nak makan kukis
mamasya : dah abis mamasya...tu pun dah ulang wat 2 kali dah... mmg tak dan raya ni..


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net