By: zana raman

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 23-Oct-2007 15:35 Email | Share | Bookmark
Rendang Tok

 
Rendang Tok ni ana belajar dari my MIL. Dia orang Perak...memang rendang tok ni rasanya originally from sana kot...sbb bila gi raya kat sana hampir semua rumah sedara ada rendang tok ni...
tapi nak buat tu amik masa lama gak...hampir 3 jam nak tunggu kering.. Rendang ni mmg pakai banyak bawang untuk lebih manis. Nak buat selalu takut gak sbb guna santan dan kelapa banyak...dah ler daging...masuk lagi semua yang bahan yang berkolesterol tu...takut beb nak makan...tapi setahun sekali tak pe kan...high kolesterol pun pejam mata sat...kalau tak tak leh enjoy makan... Resipi kat bawah ni...

RENDANG TOK

1 kilo daging dipotong agak besar - 3 cm
santan pekat dari 2 biji kelapa
kerisik...nak wangi dan sedap kena buat sendiri tau...1 biji kelapa untuk kerisik...goreng agak hitam sedikit. Ini akan memberi warna yg cantik pd rendang...tapi jgn hangus tau
gula kabung...kalau tak de boleh guna gula merah jer
garam secukup rasa
asam keping
daun kunyit...kalau suka daun limau purut boleh letak gak..
kalau suka boleh ketuk serai lagi 5 batang

Bahan di mesin
Cili kering agak 15 biji ikut pedas - di goreng dgn minyak dahulu
1 s/b biji jintan manis - di sangrai
1 s/b biji jintan putih - di sangrai
1 s/b lada hitam - di sangrai
2 s/b biji ketumbar - di sangrai
5 batang serai
2 cm lengkuas
5 cm halia
Bawang besar 500 gm
Bawang kecil 500 gm...di hiris halus

Bahan tumis
4 sekawan - kulit kayu manis, buah pelaga, bunga cengkih dan bunga lawang

Cara : -
1. Tumiskan 4 sekawan. Masukkan bahan yg dikisar,daging, santan, bawang merah yg dimayang, gula kabung atau gula merah serta garam. kalau nak masukkan serai yg diketuk pun boleh tambah
2. Renihkan secara perlahan-lahan. Bila agak kering masukkan kerisik, asam keping, daun kunyit
3. Hidangkan bersama ketupat palas atau lemang.



Quote:
Hajar : Betui tu....
Loveliana : Thx ayu...
mamafami : ratah saja pun boleh hengat x hengat ni..
kak roy : sama la kita...
mamasya : mmg lama masak tapi berbaloi...
cek de sam : Cuba la ...
ida : ala...kak ida tu bila masa surrender masak...tgk ciskek berbiji2 keluar dari dapur akak...
Kak tun :
masriyah : cuba la Yah. Ana lately ni jer berani buat sendiri selalu tumpang yg MIL punya jer...
Nur : boleh cuba dgn ayam...tambah ayam pencen mmg kena masak lama
syah : teh kampung x de ke?


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net