By: zana raman

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 11-Nov-2007 00:02 Email | Share | Bookmark
Homemade Pizza

tak tabur cheese lagi
tunggu nak masuk oven
Anak ana yang sulung tu Nadhirah dah lama minta buat kan pizza. Tapi dok tertangguh sebab penyakit "M" dah datang. Bila ingat nak kena uli tu yang rasa malas sikit tu...Dia kata nak pizza yang soft crust...tak mo yg keras...pandai mengajar sungguh anakku ini...kat rumah tu ramai pizza lover...tu yang best kalau wat jap jer licin...ok la projek pizza ni buat malam untuk makan dinner malam tu.....puas makan kata nadhirah sbb mozarella cheese tu boleh tabur banyak2....esok tu request lagi nak makan pizza....hai dah nak tercabut dah tangan mama ni. Resipi ni dari yummiez myresipi.

Bahan-bahan ( 2 biji pizza: saiz 8" )
500 g tepung roti
12 g garam
8 g yeast
16 ml olive oil (atau minyak sayuran) - ana guna minyak masak jer
250 ml air suam
Topping:
shredded pizza cheese secukupnya (or kalau takde pizza cheese, boleh campur cheddar and mozzarella)
pilihan topping: bawang besar, sosej (daging), ayam, olives, chillie pickles, nenas, tomato, capsicum etc. terpulang pada selera masing2.
tomato paste secukupnya - ana guna spaghetti sos


Quote:
kamalina : dah obses ngan pizza hut nampaknya
zanaz70 : mai hembus angin rajin kat zana...pus....pus... mesti pas ni laju jer pizza kuar dari oven tu...
Lee Lin : ready made kdg crust dia keras...dia nak yang soft...tu la pasai kena wart gak tu..
Nini : cikit ja...cukup ka?...thx for visiting my fp
masriyah : sejuk2 ni....perut minta isi jer. Apalagi start ler projek pizza ni Yah
Nur : sikit tak cukup Nur, kalau wat mau 1 kilo tpg boleh la post kat Nur nnt
mamasya : kalau boleh ada delivery pizza dekat area umah...maunya ana pun ode gak...ni jauh...kena la banting sendiri doh tu... mak lang : ala mak lang...rindu2 pulak dia...sat ja godek2 kat dapur tu...jadi pizaa sebiji
Hajar : cepat gi tepon cik abang suh ode kat umah ana ni . Sure sampa punya...wakakaka


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net