By: zana raman

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 16-Nov-2007 05:30 Email | Share | Bookmark
American Brownies

 
baru2 ni ofis ana ada wat sambutan minal aidil wa faazin(penutup syawal)...jadi masing2 kena la bawa seorang satu jenis makanan...ni kira2 potluck la ni. Begining, ingat nak buat egg tart ja..tapi sekali buat nampak huduh la pula egg tart ku itu...maka tengah-tengah dok bakar egg tart tu tukar menu la pulak buat brownies. Egg tart tu makan kat umah jer la...actually rupa aje huduh sikit tapi rasa ok. Ana buat American Brownies...best tau brownies...sampai ada kawan dah tempah....resipi dari fp mak lang...thanks mak lang . Selamat mencuba bagi yang berminat as usual... recipe...copy and paste ...malas nak taip

American Brownies
Sumber : internet

BHN A
310g butter
250g coklat

BHN B
300g gula (brown sugar)
1/8 st garam
5 biji telur
1/4 st mint flavour

BHN C
20g serbuk koko } ayak
190g tepung }

BHN D
150g walnut, dicincang - ana tukar ngan almong cincang

CARA
-Masak bhn A secara double boil sehingga cair. Ketepi dan sejukkan.
-Adun bhn B hingga gula larut. Masukkan bhn A yang telah sejuk dan adun sebati.
-Kaup dan balik bhn C yang telah diayak. Gaul sebati.
- Alas loyang 31x22cm dengan kertas kuih. Sapukan atas kertas ngan butter.
- Tuang adunan dlm loyang dan bakar dengan suhu 180 selama 40'.
- Bila dah masak dan sejuk, sapu ngan ganache. Potong jadi kepingan dan hias dengan walnut



Quote:
madiha : Pasal pulak madiha....x de org nak makan ker?.. meh sini buat antar kat umah ana, sure licin punya

kamalina :

Nur : nak sepotong leh la

zanaz70: anak ana selalu requested suh buat brownie ni...

cek de sam : cuba la...sonang jer tu...

hajar: tu coklat ganache yang berkilat sbb ana campur fresh cream sikit....


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net