By: zana raman

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 5-Dec-2007 08:40 Email | Share | Bookmark
Kek Coklat Kukus

berkilat-kilat...heheheh
 
 
guna acuan lompang...
Kek coklat kukus memang jadi feberet anak-anakku . Memang depa tak jemu kalau buat kek ni selalu. Biasanya Ana kukus dalam loyang jer then curah coklat ganache...tapi kali ni ingat nak cuba kukus dalam acuan lompang ni...nampak comel sikitkan nak makan pun senang jer . Sejak beli periuk kukus baru kerja nak mengukus jer...hehehheheh dan seperti biasa xtvt ni start malam ler bila lagi siangnya kerja...Tapi Ana rasa kukus guna acuan lompang ni cepat sikit dari kukus dlm loyang..sat jer dia masak...tak payah tunggu sampai 45 minit...cepatkan...next round nak guna acuan ni dah ler...
Resipi kek ni Ana rasa semua org dah tau kot....tak yah tempek la....

Untuk srsfeqah...ni la resipi yg selalu Kak Ana buat...dapat dari FNR cari.com. Tuanpunya resipi namanya Zaima...so kek ni namanya Kek Coklat Kukus Zaima.

Bahan A
1 cawan serbuk koko
1 cawan gula pasir (akak guna gula castor)
1 cawan susu cair
1 cawan mentega yg dicairkan
1/2 cawan susu pekat

Bahan B
1 1/4 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
semua bahan diatas di ayak bersama

1 sudu teh esen vanilla
3 biji telur

Cara:
1. Masak dan cairkan bhn A atas api yg kecil hingga sebati - biarkan sejuk
2. Pukul telur hingga kembang
3. Campurkan bhn A yg telah dimasak tadi ke dalam telur yg sudah kembang beserta esen vanila, pukul hingga sebati
4. Akhir sekali masuk bhn B yg telah di ayak bersama-sama, kacau hingga sebati
5. Masukkan ke dalam baking tray dan kukus sekurang-kurang 1 jam
6. Tutup dgn aluminium foil(utk elak dari air jatuh)

Kalau nak guna acuan lompang tu. lagi cepat masa kukusannya...lam 15 minit dah masak dah...cuba la

Wahai mamafami yg telah men'tag'kan Ana...disini kita claim tag mu ittew...heheheh

LIKES!!
smell
: Baby's smell( hehehe terkenang masa anak2 masih baby...suka benar bau baby...harum gitu...)
: Jadore bath cream ( given by my sis....segar sangat )
: Johnson's baby powder

movie
: Braveheart (acting by Mel Gibson )
: Citer P Ramlee hehehhe
: All kind of horror movie

food
: Laksa Penang
: All kind of 'soup'
: Kuey tiaw 'banjir' hehehe Penang Char Kuey Tiaw

place
: Home Sweet Home
: Oversea - especially yg scenery yg indah2 tu...
: my own bedroom...heheheh

shape
: round hehehe...currently
: oval.... 5 years ago
: slim....10 years ago

tv show
: Desperate Housewife
: Crime Scene Investigations
: Food channel...travel and living(astro)

song
: Love song
: Sentimental and slow rock song
: Hari raya song..heheheh very nostalgic la...

cosmetic
: CD foundation and compact powder
: CD lipstick
: Dermalogica....ingat nak stop sebab tak larat nak men'derma' dah....

american idol
: Not so keen..never followed...
:
:

website
: my fotopage
: cake and cupcake blog
: geng masak fp

gadget
: My Nokia Mobile
: my camera digital....even cap ayam jer heheheh
: .....

year
: 1994
: 2002
: 2004

footwear
: comfit by BATA
: Bonia
: NYC

handbag/hand luggage/bag
: Bonia
: Guess
: LV yang tau tak mampu beli punya ;p

latest splurge
: Kitchen gadgets...
:
:

Next one tak de org nak kena tag kot....sebab semua orang tgh busy la ni kan....maklumlah cuti sekolah....semua gi cuti-cuti malaysia . Sekian terima kasehhh


Quote:
mamafami : tu ler mama, dulu ana suka oval, tapi lately ni dah jadi round...cam suka la pulak bentuk tu...hehehehe may be related to my body shape kot

zana : dah tau kan...

hajar : mmg comel dan senang nak ngap...suka LV tapi tau tak mampu punya...

Nur : Singgah ler Nur kat rumah ana boleh ler jamu kek kukus ni. Ada geng dah ni...

mamasya : buatler mamasaya...satu alternative lain kalau oven rosak..

cek de sam : laku cepat kek comei cam ni...

Lee Lin : baby's powder mmg harum..

madiha : a'aa versi apam kukus gak ni

hellikonia : terima kasih yat dtg fp akak ni....selalu gak berkunjung ke fp yat tapi pengunjung senyap jer...suka tgk pokok hellikonia kat rumah yat tu...cantik ler..

kamalina : mmg suka tgk siri tu...tapi kadang2 termiss gak...

masriyah : try ler yah...

anis : alahai kak anis...sori ler kalau tak prasan yg ana tu zana...terima kasih dtg fp kita...jumpa nanti ya...

shiq : oo...terima kasih.

srsfeqah : a'aa ada gak rupa choc ball kan...heheheh


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net