By: zana raman

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Thursday, 27-Dec-2007 01:28 Email | Share | Bookmark
Cabaran Fondant Cake

Fondant kek...
 
 
lam dok lam kotak...
 
Semalam dapat order kek fondant dari seorang kawan yang bertunang pada hari sabtu ni...dia nak kek fondant dgn tema biru dan putih....memang cool warna ni kan . Yelah biru tu tandanya Cinta....ni la order pertama untuk kek fondant buat Ana. Memang very the excited and anxious +++ ...yelah nak deco macamana ni...apa aku nak buat ni....tak pa kita call talian kecemasan sat kena pi tanya sifoo kek fondant ni.... . Lalu Ana pun calling-calling ler Kak Anis tanya...Kak Anis banyak bagi panduan nak start macamana. Thanks Kak Anis. Tak cukup ngan Kak Anis je...habis Ana gi kacau sorang lagi tokei kek fondant...Kak Zatidhati....yang respon darinya sungguh cepat untuk membantuku...Thanks Kak zati diatas kiriman emelmu. Jasa kalian berdua akan kukenang...
Kalau belajar jer...ilmu tak dipraktikkan...mesti kita takkan tahu kan...Kek fondant memang mencabar nak membuatnya...Baru kutahu Fondant ni memang memerlukan kesabaran,ketekunan dan ketelitian yang tinggi...sebab tu hasil Fondant begitu digemari oleh ramai orang...ketika proses membuat kek ni terkenang kata-kata Lynnhassan...buat deco jangan tension- tension...kena sabar... . Untuk menyiapkan kek yang nampak cam simple ni pun memakan masa hampir 4 jam...bayangkan.... Terima kasih jua buat temanku yang sudi menempah kek dari Ana...harap beliau akan berpuashati.... Selamat Bertunang ...

For those yang interested nak cuba buat fondant sendiri boleh cuba resipi ni...

Rolled Fondant

100 gm shortening (melt in warm temperature)
15 g gelatine powder ) steam until
60 g water ) dissolve
100 g liquid glucose
50 ml glycerina
750 gm - 1000 g icing sugar

Cara2
1. Steam (air & gelatin)
2. Bila cair, masukkan glucose
3. Bila glucose cair masukkan shortening - kacau hingga cair
4. Keluarkan mixture dari double boiler masukkan glycerine
5. Masukkan icing sugar (ayak dahulu) sedikit demi sedikit
6. Putar hingga mendapat doh yg diinginkan


Quote:
mamafami: deco simple jer tu...nak guide? boleh apa salahnya...tapi takut sat gi mama dapat ajaran sesat pulak...sbb tok guru pun bukan pro sangat ni...

anna: malas sebenarnya tu...kalau rajin tenttu anna lagi meletuppsss

zati : thx sis...appreciate ur comments and guidance

chepah: Jgn tenung lama2...mata juling insurance tak cover tau

Lee Lin: Thanks

chepah: pangge apa-apa jer la...

kamalina: x terror lg...masih belajar...nak wat kelas?...x confident lagi la...

hajar: TQ...happy new year to you too...

feqah: my first order....hopefully ada lagi selepas ni...

zanaz: a'aa kena banyak sabar sbb rolled fondant tu ana buat sendiri tau...uli....dan uli...sampai naik muscle dah lengan ku ini

linda: boleh....tokei gumpaste dah offer dah tu

masriyah : TQ...Aminnnn...

rinncahan: Thx...harap2 gitulah...

bonda:Thx...

ida: fondant tu renyah sikit...kak ida dah pro piping gel kan...

Nur: Thx...

Lee Lin : Happy new year to you too

Lin :Thx lin...InsyaAllah...

wiz : Thx...

daalia: Happy new year to you too...

sayasha:kak sya pun boleh...try ler buat tgk rolled fondant tu...

madiha: Thx...bunga tu beli ready made punya

roylazim: Thx...same to you...

cek de sam : Happy New Year to you too...

mak lang : Thx...tak reti nak buat besorlah gambar tu...buat IT...

bbatriesyia:Thx...kak nina sudi datang...akak lagi pro dan hebat...

kak tun : Thx...x de rezeki kita nak berjumpa lagi ya...

anis: Alamak sifu datang buat spotcheck ni...thanks for the comment, Nak kena improve banyak lagi ni...and thanks for ur guidance......


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net