By: zana raman

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Saturday, 12-Jan-2008 01:59 Email | Share | Bookmark
Agar-agar Oreo

agar-agar oreo
 
 
Jalan-jalan kat fp kak Roylazim tengok dia ada buat agar-agar oreo ni....teringin la pulak...jom kita buat agar-agar ni...sedap tau... Sebab susu cair kat rumah ada 1 tin je jadi kita modified sikit ler resipi tu...tapi Alhamdullillah menjadik jugak...Sori yek kak Roy....Apa pun thanks a lot to empunya resipi yang sempoi ni....resipi yang dimodified(yg blue bold) seperti kat bawah ni :-



Bahan2nyer...
13g Serbuk agar2 segera (1 pkt) - yg ada kat rumah 10 gm jer
1250ml Susu cair - ana guna susu cair 400mls + 600 mls fresh milk
170g gula - gula 150gm
Secubit garam
Serbuk biskut Oreo (buang krim tengah)
Sedikit pewarna -tak guna pewarna sebab serbuk agar2 tu kaler merah dah

Cara2nyer..
Satukan susu, agar2, gula dan garam dan masak hingga mendidih.
Masukkan 1/2 adunan agar2 berwarna asal kedalam loyang agar2.
Taburkan serbuk oreo. Biarkan agar2 sejuk dan mengeras sedikit.
Campurkan sedikit pewarna kegemaran anda kedalam separuh lagi
bahagian agar2 tadi dan tuangkan ke atas lapisan agar2 pertama.
Sejukkan di dalam peti ais.

Selamat mencuba..

*psst...Kalau rajin, boleh guna 2~3 warna, Taburkan oreo di setiap lapisan kecuali di lapisan terakhir. Hasilnyer tentu menarik lagi...

** Ana tak rajin nak buat banyak kaler jadi satu kaler jer

Quote:
rani:

Akla(marketing LTLphoto) : dah pi...nanti nak suh ambil gambar anak-beranak boleh yea...

feqah: "modified" sikit jer la sbb tak cukup bahan...tapi rasa x lari...

kak liza: mmg lemak manis...ala puding gak ni...

sayasha: cikit saja tawwww...

kak rus: cuba ler k. rus...wangi tau bau oreo tu...hmmm lazat dessert ni....

yah: cantik dan sedap la

Linda: dodol oreo?...ko ni biaq betui...semua nak wat eskperimen...tak cukup ngan ciskek...wakakakak

mamasaya: betui tu....oreo kena sorok dulu...kalau tak selamattt...

tina: u wat ler...bawak mai ofis jamu I pulak...amacam boleh?

Lee Lin: rasa...hmmm buat baru tau...

kamalina: jom ler pi buat...senang ja...

Nur: jgn ler angin tu mai tiup kat Nur...

madiha: dah tukar enjin turbo ni tu yg asyik dok merempit jer 2-3 minggu ni...wkakakakak

zanaz: cepat abis ler agar-agar ni....

mamafami:

shiq: kita tukar ngan ciskek mu boleh?

zilzal: thx for coming...senang nnt kita gi jenguk ya

Haniss: salam...tq sudi singgah....seronok dapat geng baru ni...

Daalia: mmg lemak...

yana: dah gi teratak mu.....very nice sulaman manik tu...

maklang: cantik dan lawa...sedap di tekak

kak tun: senang jer ...buh lapis agar2 then tabur serbuk oreo tu...then lapis lagi...tu yg nampak bertingkat tu...Boleh la lal tun tak pro la...janji sedap dah kan

yong@ibu chempaka: thx sudi mencuba...sedapkan...mesti chempaka suker tu...


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net