By: zana raman

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 15-Feb-2008 15:05 Email | Share | Bookmark
Carrot Cake Suria

carrot cake wif cream cheese frosting
...semalam buat carrot cake...dah lama teringin nak makan kek carrot buatan sendiri...jadi try resipi ni....yang dah lama terperam...akhirnya percubaan ku menjadi jugak Resipi ni dapat dari resipi.net. Tapi kek ni rasanya manis sikit...lenkali kena kurang gula sikit...tak tau la tekak Ana ni ler rasa manis ...deco tu saja-saja jer...dah tak tau nak wat rupa carrot kita bantai jer...lagipun sendiri yang nak makan kan... . Jadi ler bunga merapu tu...

Carrot Cake Suria

Bahan
4 biji telur asingkan putih dan kuning
1 1/2 cawan minyak jagung atauminyak sayuran ( darurat minyak masak pun boleh) -Ana guna minyak masak jer
150g gula halus seperti castor sugar - lenkali kene kurangkan lagi
150g brown sugar
1 1/2 cawan carrot yang telah disagat halus

Ayak bersama
250 g tepung kek ( darurat tepung gandum pun jadi gak) - Ana guna tepung gandum jer
1 sudu kecil mixed spice ( rempah kek)
1 1/2 sudu kecil baking soda
1 sudu kecil garam

100g chop walnut ( wajib ada baru sedap) - Ana panggang dulu biar rangup sikit

Cara

1. Pukul kuning telur di dalam mangkuk dengan menggunakan pemukul telur.
2. Kemudian tambahkan minyak, gula, carrot. Gaul hingga sebati.
3. Kemudian masukkan walnut dan akhir sekali gaulkan ia ke dalam bahan-bahan kering menggunakan spatula kayu.
4. Pukul telur putih sehingga stiff and gaulkan ke dalam bancuhan kek.
5. Bakar pada suhu 180 C selama 45 min ( bergantung pada oven tersendiri)
Tips : bila dah masak dan cucuk dgn lidi tengok betul2, kadang2 bila cucuk tak melekat lagi tapi ada nampak berminyak pada lidi means belum masak betul, kena betul2 licin lidi tu baru masak.

Frosting
120g butter
250g cream cheese
120g icing sugar

1. Pukul semua bahan hingga ringan dan kembang. Siap untuk frosting






Selamat mencuba bagi yang berminat...





View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net