By: zana raman

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Friday, 29-Feb-2008 17:30 Email | Share | Bookmark
Homemade roti canai

my homemade roti canai
 
tebar jgn tak tebar
 
Ana wat style tarik jer...
siap nak masuk kuali
Baru ni Nadhirah balik rumah, pas dia tengok gambar mixed fruit loaf tu dia requested suh Ana buat untuk dia...malam tu bila masa nak start buh tiba-tiba dia tukar fikiran nak makan roti canai pulak untuk bekfas esoknya ...Ana kata roti canai segera tu kan ada...esok mama goreng ajer...dia kata tak nak yang instant tu...nak macam yang selalu mama buat ...alahai dah ler lewat malam ni dia pulak requested nak Ana wat roti canai tu...mengenangkan yang dia akan balik hostel esoknya ku gagahi juga menguli siap-siap malam tu... tapi lam hati....kan senang kalo dia nak makan yang kedai depan simpang tu jual Resipi roti yang selalu Ana buat...guna resepi roti canai mamafami...here we go...

Roti Canai
Sumber Mamafami

Bahannya
500gm tepung gandum - Ana guna cap sauh...rasa lebih halus...
300 mls air
1 biji telur
1 sudu teh garam
2 camca besar susu pekat
1 camca besar shortening

Caranya
1. sediakan bahan dan masukkan dalam mixer
2. Larutkan sedikit air garam dalam mixer...masuk sedikit-sedikit
3. Bulat hingga menjadi doh
4. Bulatkan kepada 11 biji bola...tapi ana dapat 9 biji jer hehehe
5. Lumurkan dengan marjerin dan perap 2 jam...lebih lama lagi baik...kalo semalaman lagi baik
6. Masukkan sedikit campuran minyak dan marjerin dalam mangkuk
6. Gunakan meja atau dulang besar ( yang ni Ana guna papan canai)...Minyakkan dan tepekkan doh tadi...tarik...ok tak mamak roti canai pun kalah macam ni hehehehe



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net