By: zana raman

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 16-Apr-2008 15:37 Email | Share | Bookmark
Chicken Grilled - Lemon Rosemary lagiiiii...

....Semalam Ana off...kebetulan Mr. Elias pun off day sama hari...jadi buat ayam panggang ni, ayam kegemaran keluarga Ana...ingat nak buat masa Nadhirah balik outing hari tu...tapi sibuk sangat dgn cuppies hantaran dan kek besday maka tak jadi buat la...Sbb takut ayam tu nanti dah tak fresh maka buat jugak la akhirnya...kesian anakku Nadhirah ....uhuk..uhukk..tak dapat makan makanan kegemaran dia...takpa nanti mama buat lagi ye sayang.... . Terkilannya rasa.....

Ayam ni dah diperap sehari semalam, mau tak segala rempah ratus dia meresap dan sebati.....
Kena-kena lak buah lemon sebiji sumbat lam perut dia...lagi la...sakit perut ayam ni... ayam kena gastrik bak kata mamafami ....

Resipi ni juga Ana ada adjust/tambah sikit ikut selera kita orang...kan kita suka makan pedas jadi ada adjusment sikit... Panggang malam sebab waktu malam semua orang ada kat umah...boleh enjoy pelan-pelan makan sambil layan "Putri Yang Terbuang"... siri Indon favorite kami sekeluarga termasuk la dgn si abahnya sekali ....sik baik part sedih tak dak malam tu...kalau tak banjir la ayam tu....hehehehe nak resipi tak?...sapa nak angkat kibod cepat . Tengok respon dulu baru nak tepek ni.... Sori ya korang jangan terliur na....

Ok ni ler resipi yang telah Ana tambah dan ubah suai...tapi ikut citarasa korang kalo tak nak ikut jer resipi asal ya..Resipi ni juga Ana copy paste dari fp Kak Nim...tq ya.....

Quote:
LEMON ROSEMARRY CHICKEN GRILLED
Sumber : The Naked Chef (Jamie Oliver)
Diolah oleh Jeni

1 kg ayam
1 biji lemon
3 ulas bawang putih - Ana buh 5 ulas
2 sudu besar olive oil - Ana guna minyak masak jer
Segenggam Rosemary Kering
1 sudu besar serbuk lada hitam - Ana tambah lebih 2 sudu guna yg biji tumbukkasar2 sikit
2 biji kentang dibelah 2 - Ana ganti capsicum
2 biji tomato - Ana guna baby tomato
Baby carrots - Ana guna carrot besar
1 biji bawang besar dibelah 4 - Ana guna bawang Holland
2 sudu serbuk Paprika - ditambah
Kicap Pekat - ditambah
Garam dan gula secukup rasa

Cara:

Lemon, kentang dan bawang putih direbus selama 15 minit.
Angkat dan tos.
Tumbuk bawang putih dan rosemary sehingga lumat.
Gaulkan bahan yg ditumbuk tadi dengan olive oil dan campur sedikit garam dan serbuk lada hitam.
Ambik sedikit bahan ini dan gaulkan dengan kentang, bawang besar, baby carrots dan tomato.
Lemon tadi dicucuk cucuk dengan garfu supaya jusnya nanti keluar dan disumbat ke dalam perut ayam.
Sumbatkan juga beberapa kentang, bawang dan baby carrot ke dalam ayam tadi.
Jeni cucuk lubang ayam tu dengan toothpick supaya tak terkeluar bahan2 tadi.
Lumurkan ayam tadi dengan bahan tumbuk tadi.
Susun kentang, tomato, bawang dan baby carrots dan bakar didalam oven 180'c selama 1 jam atau sehingga masak.
Hidangkan..bersama mashed potato dan salad....tapi Ana tak dan nak buat tu semua....maklumlah makan untuk dinner jer...








View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net