By: zana raman

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Tuesday, 17-Jun-2008 15:35 Email | Share | Bookmark
Baking bersama Tina....

tengok tu sedang asyiknya...
ok kita masuk pes coklat k..
adunan ni kena godak-godak na..
ok mai lecek pisang lak...
nak buh muffin lam cup ..sibuk aja 2 org anak tu...
Hi saya la...Mirrah sofea...
Laksa Penang
hmm yummynya...
Tengah buat topping brownies..
Haziq..yg cheeky
Haziq ..lagi
ok final touch up hehehe
muffin siap bakar...
hmmm sedap tau....
dah ready nak bawa balik...
...Tina ni adalah one of my close and best fren kat ofes.... . Dia juga customer tetap untuk kek CM dan Brownies Ana.....Tina juga terkenal dgn gelaran Datin dikalangan kawan-kawan Ana...mungkin sebab style dia yang macam Datin kot ...Jangan tak tau my hubby pun call her by Datin name..

Tina lebih kurang sebaya dgn Ana dan punya anak pun seusia yang sama...Tina yang request agar Ana ajar dia buat macamana buat brownies dan muffin...macam ler Ana ni terer hehehehe ...sebenarnya sebelum ni..memang dah banyak resipi yang Ana bagi kat dia suh dia cuba buat tapi alasan tetap sama..I kalo bagi resipi memang tak reti..ala u tolong la ajarkan I..u kena tunjuk kat I satu-satu step..kalo tak I memang tak konfident punya...heheheh

...ok la acapkali gak hajat dia nak datang umah tak kesampaian disebabkan kesibukan dan hari cuti yang tak sama dgn Ana..maklum la Tina ni kerja 8 to 5 dan dia cuti Sabtu dan Ahad..Ana lak keja syif..dan off day on weekdays only...
Jadi peluang nak belajar tu boleh dapat pada waktu malam ajer... tu nasib sebab Ana off hari ni dan esoknya...kalo hari keja jam 8 malam baru balik keja...
Ok mari kita tengok xtvt Tina kat my little kichen..Tina datang lepas maghrib dan pulang jam 11 malam dgn satu tray brownies dan muffin almond coklat banana...Memang riuh rendah dapur Ana..tambah gamat dgn kehadiran anak bongsu dia Si Mirrah Sofea...yang bermain dgn Haziq... Masing-masing sibuk nak menolong mengacau hehehehe...Tina lak nampak berpeluh-peluh maklum la umah Ana kalo waktu malam memang panas...kat dapur tak der air-cond jadi teruk la berpeluh kawan kita tu...



Ana jamu Tina makan Laksa Penang tadi...berselera dia makan sampai bertambah-tambah....heheheh .



Ok my dear fren..harap u buat ler lepas ni...jgn dok oder-oder lagi dah kat I....itu jer yang I boleh tolong u...tak pe belajar buat sendiri biar anak puas makan air tangan kita...ibunya..
Dia kata nak belajar buat ni sebab anaknya Sha suka makan brownies...lagi satu katanya nak impresskan MIL dia hehehehe..tak pa rajin-rajin ler mencuba ya..

ok nak kongsi reseipi brownies ni:-



Quote:
WALNUT BROWNIES
Sumber : Chef Anuar
Bahan-bahan
125gm mentega(a)
35gm serbuk koko
250gm mentega(b)
280gm gula perang
5 biji telur(gred B)
125gm tepung gandum
125gm walnut cincang - tukar guna hirisan almond
100gm walnut, dibakar untuk hiasan - tak bubuh tukar buh thousand manik tu

Cara
1. Cairkan mentega(a), masukkan serbuk koko dan kacau rata sehingga menjadi pes koko.
2. Putar mentega(b) bersama gula perang sehingga kembang dan masukkan telur satu demi satu sambil diputar.
3. Masukkan pes koko di dalam adunan mentega dan kacau rata.
4. Masukkan tepung, kacau rata dan masukkan walnut cincang
5. Ratakan adunan anggaran 2.5cm(1 inci) di dalam dulang bakar yang telah dialas dengan kertas minyak dan bakar sehingga masak pada suhu 170C. Sejukkan.
6. Keluarkan kek dan terbalikkan di atas redai. Curahkan chocolate topping di atasnya.
7. Biarkan topping keras sedikit sebelum dipotong dan di hias denganwalnut.


View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net