By: zana raman

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Sunday, 19-Oct-2008 13:22 Email | Share | Bookmark
Biskut post raya - Tat Nenas

my kari kepala ikan..
lam kuali
kuah laksa penang
my biras..kak ila..
anak sedara sebaya Nadhirah
Kamisah & co..
jem tat...
lam balang
puding coklat mousse...
...Hari Jumaat lepas my BIL dan MIL baru dapat datang beraya kat rumah...maklumlah abang ipar ana ni kene keja hari raya...jadi lepas 10 hari raya baru la dapat cuti...dia pun nak balik beraya di Kuala Ketil umah MIL dia pula...jadi dia titipkan my MIL kat umah...dapat la MIL ana duduk 2-3 hari kat umah...kebetulan hubby pun off day hari tu..jadi seronok la juga.... Lepas la jugak rindu anak-anak ana bila tok depa dapat tido kat umah...tapi sekarang kesihatan MIL dah tak berapa sihat...sering uzur...penyakit pun dah semakin bertambah....rasa terharu juga bila dia sudi datang sbb selalunya dia dah tak nak berjalan jauh disebabkan sering uzur.

Ok..Ana masak hidangan ni untuk tengahari untuk jamu depa.....kari kepala ikan mamak style...heheheh bukan melayu style k. ...tang mana tak sama pun tak pasti ....tapi kari ni memang menjadi kegemaran my hubby dan BIL. Saja ana rampaikan kari tu dgn buah terung yg ditanam sendiri oleh my maid...terung organik...rasanya memang manis dan lain dari terung yg kita beli kat pasar...tak tau la kenapa pulak...maybe sbb tak de racun segala bagai kot... Lama jugak tak buat kari kepala ikan ni...masak lam kuali besar...hehehehe sebenarnya ana suka masak kari lam kuali sejak tgk my MIL selalu masak mcm tu...jadi ikutan dari dia..sebab dulu semasa anak-anak ana masih kecil my MIL datang dan tinggal dgn ana...jadi bila dia masak...ana selalu ikut...banyak yg ana pelajari ilmu memasak dari beliau...

Ana juga buatkan laksa penang hari tu...macam-macam ada ni...kata my BIL....heheheh dia kata makan sampai nak pecah perut ni heheheh Nanti tak leh sampai Kuala Ketil dah ni..sbb makan dah banyak...Kuah laksa ni buat agak cair sikit..sebab ini adalah permintaan dari Nasreen dan Naheeda...yg tak suka kuah laksa yg banyak isi...patut la selalu depa tak berapa jalan kalo ana buat kuah yg isi ikan banyak...rupanya depa suka yg macam dijual di depan gerai sekolah tu...yg cair2..ishhh macam-macam la anak-anak ku ini... . Malam tu pula Kamisah and co. lak datang umah...jamu depa dgn laksa penang lagi..Juga buat puding coklat tu...

Kuih tat nenas ni pula baru gak ana buat...sbb dekat nak raya hari tu tak sempat nak buatkan kukis. Sibuk dgn tempahan kek..jadi nak lepaskan geram la...buatkan kuih tat ni...lepas ja kuar dari oven terus ngappp...heheheh punya tak leh tahan nak makan kuih tat nenas...ada lagi biskut post raya....nanti kita update lagi...hehehehe
Ada yg bertanya resipi kari kepala ikan ni, sebenarnya ana ni masak tak reti bersukat...semua main pakai campak-campak ja....memang kalo masak-masak lauk pauk ni selalunya tak penah ikut resipi.
Kari ikan mamak style memang masak tak guna santan, tapi kena la lebihkan rempah kari tu, bahan-bahan lain kena juga tambah sbb kalo nak harapkan rempah kari jer tak cukup....lagi satu air asam jawa kene lebihkan sikit.....

Quote:
Kari Kepala Ikan

Kepala ikan merah yg siap dipotong - nak guna ikan lain pun boleh..kalo ikan fresh lagi manis...
3 sudu besar rempah kari ikan - Ana guna Alagappa
2 sudu besar cili kisar - nak guna cili serbuk pun boleh

1 biji labu bawang besar
3-4 biji bawang merah
4 biji bawang putih
sedikit lada hitam
semua bahan diatas dikisar

Untuk dimayang
1 labu bawang besar dimayang halus
3 biji bawang putih
daun kari 2 tangkai
sedikit halba campur

air asam jawa lebihkan sedikit
garam secukup rasa

utk rampai
buah terung ataupun boleh guna kacang bendi
cili hijau
buah tomato

Cara
1. Panaskan minyak dan tumis bahan2 yg dimayang dengan halba campur. Setelah agak layu masukkan cili kisar, bahan mesin. Kemudian masukkan rempah kari ikan.Masukkan 2 tangkai daun kari...jgn ceraikan daun tu..sbb batang daun tu akan memberi aroma yg sedap pada kari kita.Masak sehingga hilang bau rempah tu...masukkan air jika rempah nampak kering.

2. Setelah rempah dah masak dan hilang bau, masukkan air asam jawa yg ditapis...masukkan garam

3. Setelah mendidih,masukkan ikan, bahan-bahan rampai.Masukkan sekejap sahaja supaya tak nak ikan masak terlalu lama dan hancur.


Quote:
Tart Nyonya
250gm mentega - ana guna anchor brand
80 gm gula ising
2 biji kuning telur
400 gm teoung superfine
40 gm tepung jagung
1 tsp esen vanilla

hiasan
jem nenas

cara
1. Sebatikan mentega, gula ising, esen vanilla dan kuning telur
2. Masukkan pula tepung superfine dan tepung jagung
3. Akhir sekali uli lembut adunan sehingga menjadi doh
4. Canai dan terap dengan acuan tat dan masukkan jem
5. Canaikan adunan dan potong sedikit dan silangkan diatas jem
6. Panaskan ketuhar. Bakar pada suhu 140C selama 30 minit.








View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net