By: zana raman

[Recommend this Fotopage] | [Share this Fotopage]
View complete fotopage

Wednesday, 3-Dec-2008 16:09 Email | Share | Bookmark
Penang Assam Laksa....

 
 

...Salam semua...anda penggemar laksa?...rasanya semua orang suka makan laksa kan... jemu jugak kalo asik buat kuah yg sama ja kan... kat umah ana selalu buat laksa yg ada telur rebus tu..tak pasti la yg tu laksa kedah ke laksa penang heheheh...yg penting laksa kan...kalo dah depan mata siap leh belasah 2-3 pinggan...

ok kali kita wat assam laksa pulak ya......kelainan dari segi apa ya?mungkin dari segi kuahnya kot...lebih masam dan cair...sbb isi isi tak dimesin...cuma di cerai-cerai....

Apa pun ada la pilihan untuk kelainan rasa....ok resipi ni dapat dari my MIL....yg pasti resipi ni dia kata dapat dari org cina yg niaga kat Air Itam, Penang tu...kat Air Itam tu mmg famous dgn Assam Laksa ni....dia penah bertanya dgn seorang nyonya masa dia tinggal di Penang dulu....Nyonya tu hanya bgtau bahan-bahan dia jer...yg lain tu dia cuba sendiri la...La ni my MIL pun perturun cam tu gak...tak de sukatan ...tang bahan-bahan tu..pepandai la Ana mengolahnya....jadi inilah hasilnya dari resipi yg didengar tu... . Ntah ler betui ke tidak resipi yg nyonya tu bagi....Wallahullam...tapi yg pastinya Ana suka kuah laksa assam ni...

ok mari kita lihat resipinya...

PENANG LAKSA ASSAM

Bahan Kuah
1 kilo ikan kembong yg besar tu ( kat sini org panggey ikan temenong borek kot???..penah dgr tak? ) - rebus dgn air...ambik isi..tulang kisar hancur amik air dia...
1 tin ikan sardin cap Ayam's Brand - buang sos dan cuci sikit bekas sos kat ikan tu...
20 biji cili kering - dikisar
5 biji cili merah- dikisar
5-6 ulas bawang kecil - dikisar
1 biji bawang besar
1 batang serai- dikisar
1 cm lengkuas - dikisar gak...
sedikit belacan yg good quality- ini akan memberi kesan dan rasa keatas kuah kita
1 batang bunga kantan - di belah dua utk dimasukkan ke dalam kuah ketika mendidih nanti...
beberapa hirisan nenas - pun dimasukkan kedalam kuah dan direbus bersama...
air asam jawa - ikut rasa masam sendiri
daun pudina - dimasukkan kedalam kuah dan sebagai hiasan juga...(kalo tak suka leh guna daun kesom ja) Ana guna kesom ja..sbb yg tu byk tanam kat umah..
garam dan perasa..

Laksa Basah
Timun, daun salad, bawang besar, cili merah, nenas yg dipotong kecik2, daun selom(kalo nak guna pun boleh...)cili padi, bunga kantan yg dihiris...lagi satu petis aka otak udang....dan daun pudina...

Cara...
1. Rebus bahan kisar bersama kedua2 isi ikan yg diceraikan...masukkan sekali nenas potong, bunga kantan ..rasa masam manis akan datang dari nenas tu...kuah akan jadi harum...
2. Masukkan air secukupnya...
3. Masukkan daun pudina ketika kuah tgh mendidih....
4. Perasakan dgn garam dan bahan perasa - jika suka la...
5. Siap untuk dimakan dah....lebih elok kalo kuah dibuat sehari awal...sbb makin lama makin sedap kuah ni...
6. Bubuh ulam-ulaman dan petis...hmmm yummy....


p/s: Anna Putrajaya jgn terliur lak naa...saja ja tu nak perangat hati dia....



View complete fotopage


© Pidgin Technologies Ltd. 2016

ns4008464.ip-198-27-69.net